20161223_231849

Breast is best. Ik hoor de borstvoedingsbrigade niets anders roepen. Maar hoe is dat nou, borstvoeding geven? Inmiddels hou ik het al 10 weken vol. En ja, dat klinkt weer als een opgave, want zo zie ik het ook. Volhouden. 

Toen ik zwanger was heb ik wel eens getwijfeld of borstvoeding iets voor mij zou zijn. Veel werk, baby heeft jou nodig, en de voedingen kun je niet verdelen met je man. Alles komt op jou aan. Van te voren wist ik al instinctief dat ik dit niet fijn zou gaan vinden. Die druk. Daarbij komt dat het ook zo zou kunnen zijn dat je borstvoeding niet op gang komt, niet voldoende blijkt te zijn of dat het toch te pijnlijk wordt. Dus willen en kunnen, aan die voorwaarde moet je wel voldoen.

Waarom ik wel begonnen ben

Heel makkelijk, borstvoeding is het beste. En daarmee bedoel ik niet dat kunstvoeding slecht is hoor, maar ik geloof sterk in de kracht van borstvoeding. Van iedere vrouw is dit uniek, afgesteld op je eigen kindje. Natuurlijker krijg je het niet. Dat vind ik een mooi idee. Ook vind ik, dat je een soort van “plicht” hebt om je kindje zelf te voeden als het je gegeven is dat je melk goed op gang komt. Uiteraard is een blije moeder minstens zo belangrijk, dus als je er zelf echt aan onderdoor gaat, dan is kunstvoeding een goed alternatief. Of natuurlijk als je dit gewoon al meteen beslist, daar is iedereen vrij in en daar wil ik niet over oordelen. Ik heb de mazzel gehad dat vanaf de geboorte ( binnen een uur) Julian meteen dronk, en dat ondanks zijn excessieve gebruik van mijn tepels, ze het aardig trekken en ik ( nog ) geen last heb van pijntjes.

Waarom ga ik door?

Mijn melkproductie is goed, meer dan voldoende. Julian groeit goed, en vind het drinken duidelijk erg fijn. Daarbij opgeteld de voordelen voor zijn gezondheid en dan ben je er al. Dit is de reden dat ik doorga, hoeveel energie het me ook kost. Ook ga ik door omdat ik eigenlijk geen 1 goede reden kan bedenken op dit moment om het niet te doen, anders dan meer een ritme qua eten inbouwen als ik flesvoeding zou geven, maar of dit opweegt tegen alle voordelen die er nu zijn? Mwah, daarop moet ik nog steeds nee antwoorden.

Wat voel ik erbij?

Dubbel. Ik vind de momentjes soms fijn, en knus. Maar omdat hij vaak drinkt, ben ik het ook wel eens zat. Soms drinkt/sabbelt hij uren achter elkaar. En als ik hem los haal is het huilen. En ja, dan leg ik hem aan, want dat huilen is ook zwaar. Het idee dat ik zo nodig ben, is iets waar ik niet zo makkelijk aan kan wennen. Hierdoor denk ik ook meer dat hij niet zonder me kan, waardoor ik het ook lastiger vind hem naar de gastouder te brengen. Borst is anders dan drinken uit een flesje, en ik ben erg bang dat hij dat lichamelijke contact mist.
Het geven van borstvoeding is wel makkelijk in de zin van, je hebt het altijd en overal bij je. En ik vind het dan ook niet erg hem waar dan ook te voeden. Wel val ik zelf in de valkuil dat ik mijn tepels ook gebruik om hem stil te krijgen/houden, omdat dit vaak! werkt en stilte zo fijn is. En een tevreden ventje natuurlijk ook.

Kolven

Geniaal dat het kan, verschrikkelijk dat het nodig is. Tenminste, als je nog enigszins een leven wil hebben naast je baby. Kijk, je kunt zelf beslissen of je wel of niet weer gaat werken, maar ook om een beetje jezelf te blijven is het fijn als je soms even kan gaan sporten, of naar de supermarkt, zonder dat je kindje honger krijgt en echt moet wachten op je. Natuurlijk kan dat in veel situaties wel ( al is dat niet fijn voor degene die met je baby is zonder de melk), maar je hebt altijd situaties en afspraken die je niet zelf kan plannen zoals de tandarts, waarbij je misschien wat langer van huis bent. Dan is de melk erg handig! Maar dat kolven is wel een ding hoor. Ten eerste het schoonmaken, het uit elkaar halen en uitkoken. Iedere keer weer. Wat een werk. En dan die dingen aan je tepels.. dat gevoel en dat geluid.. en de snelheid? Of moet ik zeggen; traagheid. En de opbrengst die tegen kan vallen. Je moet kolven als je ontspannen bent. Maar als je dan in een verlaten kantoortje op je werk zit, alleen.. met een lichte tijdsdruk.. dan is dat verre van ideaal. Laat staan je flesjes melk in de koelkast op werk, uh Awkward.. haha. Maar goed, alles voor de beeb.

Wat zou een reden zijn om te stoppen

Als mijn tepels het zouden begeven. Teveel pijn zouden doen. Of als ik niet genoeg melk heb om Julian een verzadigd gevoel te geven. Maar ook zeker stress, en lekker in je vel zitten. Het is afwachten hoe het mij in de praktijk gaat bevallen als ik straks i.c.m werk echt zal moeten kolven als een malle. En, zoals ik het nu bekijk zou ik ook stoppen als Julian wat ouder wordt. Het idee dat je kind zo groot is dat het zelf je shirt naar beneden gaat trekken gaat me tever. Tenslotte krijgen ze niet voor niets tandjes. Kolven kan ik natuurlijk oneindig blijven doen ( denk ik) en misschien kan ik het dan gebruiken om pap etc voor hem te maken. Of als iemand anders andere recepten weet?

Ik heb een review geschreven over de Medela kolf die ik gebruik, deze komt snel online!

 

Leave a Comment