kolf

Kolven. Ik wist altijd al wat het was, maar dat het zo’n impact heeft..

Oefenen

Toen Julian 3 weken oud was ben ik gaan oefenen met kolven, ik wilde een avondje weg, en liefst geen kunstvoeding geven.. en omdat ik geen ervaring had met kolven wilde ik toch even proberen of ik het wel kon en het lukte. Nou dat was wat. Toen kon Julian echt nog geen seconde zonder me.. niet zonder me zonder dat ie ging huilen. Dus; manlief op pad met de draagzak en ik kolven. Hoe deden vrouwen dit? Wat onhandig dacht ik nog.. moet je dan echt de hele tijd die kolven vasthouden? Pff..
De opbrengst was ( achteraf gezien logisch) niet erg groot. 30 cc links en rechts nog wat minder. Paniek!! Dit was toch nooooit genoeg voor een avondje weg.. want Julian dronk non-stop.. dus zou hij ook veel melk nodig hebben. Of tenminste, ik zou veel willen achterlaten zodat Robert wat “stille” momenten zou hebben. De held! Julian was niet de makkelijkste.

Flesje

Als je denkt dat je alleen het kolven moet oefenen heb je het mis. Een baby die aan je borst drinkt snapt niet automatisch hoe een flesje werkt. Ook wordt je op internet doodgegooid met waarschuwingen over speen/tepelverwarring. Als je te vroeg aan de fles begint snappen ze je tepel niet meer, doe je het te laat dan kunnen ze niet wennen aan de fles. Sjonge.. alsof je al niet ongerust genoeg bent. Buiten huis zonder baby wat gaan doen is al een uitdaging op zich.. en dan hier nog aan moeten denken? Heel internet afgestruind naar dé perfecte fles. Uiteindelijk gekozen voor de medela calma. Deze werkt zoals je tepel. Pas als de baby vaccuum zuigt komt er melk vrij. Het duurde even, maar uiteindelijk snapte hij het. Wel was het altijd huilen huilen huilen. Een baby die honger heeft, en voor zijn gevoel een speen in zijn mond krijgt denkt; wat moet ik hiermee? Ik wil eten! Julian is geen speenbaby, dus op een speen sabbelen was geen eerste reactie.. dus altijd strijd voor hij het snapte. Maar dan dronk hij ook. Later zijn we ondanks dat andere flesjes “te makkelijk” zouden zijn overgestapt op de avent flessen natural. Hij zou met kerst een paar uur bij opa en oma zijn, en ik wilde voor hem en hun niet dat hij het niet zou snappen en overstuur zou raken. Thuis probeerden we het gratis gekregen flesje en hij huilde niet maar dronk meteen. Dikke winst! Zo durfde we hem wel 2 uurtjes achter te laten. Julian heeft nooit last gehad van verwarring, maar ik moet ook zeggen dat hij tot ik aan het werk ging ook 99% rechtstreeks dronk. Tepel = melk en dat verleerd hij niet. Toch ben ik er wel onzeker over geweest, maar dat bleek onterecht gelukkig. Mijn advies: proberen en heb vertrouwen in je kindje. Die adviezen, je wordt er helemaal gestoord van.

Werken

En dan ga je aan het werk. In mijn geval 3 dagen van minimaal 8 uur zonder baby. Alsof dat dus al niet zwaar genoeg is probeerde ik met man en macht een voorraad te kolven in de dagen voor hij de 1e dag weg ging. En daar vond ik niks aan.

Hoeveelheid

Hoeveel kolf je? Hoeveel melk drinkt je baby? Ik dacht echt dat Julian oneindig veel zou drinken aangezien hij 24/7 aan mij hing. Dus ik zette hoog in. Nu geef ik vaak 400 ml mee. Genoeg voor 4 grote of 5 kleinere flesjes. De ene keer is het op, de andere keer is er over. Ik vind het een fijne gedachte dat er iets is wat hem blij kan maken, het drinken dus. Dat de mogelijkheid is hem 5 van die momenten te geven. In de praktijk blijkt dat het bij lieve Corina zo goed gaat dat er helemaal geen 5 momenten perse nodig zijn. Hij ziet genoeg, vermaakt zich en drinken is daar geen prioriteit. Fijn he?

Houdbaarheid

Ik ben altijd al van het voorzichtige geweest. Eten bewaar ik niet lang, pakken drinken die voor mijn gevoel lang openstaan gooi ik leeg. Dus met de melk was ik ook erg voorzichtig. Wat resulteert in veel stress. Ik kolfde in het weekend voor maandag, maar omdat Julian dan ook drinkt waren het elke keer kleine beetjes, dus stressen. Kolven als hij even stil is.. kolf schoonmaken en zo een paar keer per dag hopend op volle flesjes. Maar na wat praktijkervaring van vriendinnen heb ik geleerd dat ik niet te panisch hoef te zijn. Wat ik maandag kolf kan hij dinsdag meekrijgen. Dinsdag voor donderdag en donderdag voor maandag. Heb ik echt teveel dan vries ik het snel in. Weggooien vind ik wel erg zonde. Dat doet gewoon pijn. Want kolven is hard werken.

Ontploffen

Kolven doe je niet alleen omdat je melk wil hebben voor je kindje als je er niet bent, eigenlijk kun je als borstvoedinggevende moeder die niet bij haar kind is niet anders. Heb ik 3 uur lang geen baby aangelegd gehad, dat sta ik op knappen. Dat gaat pijn doen en dat wil je niet. Als je op ontploffen staat betekend dat helaas niet dat je veel kunt kolven, tenminste bij mij zegt dat niets. Zachte borsten geven soms meer melk dan kneiterharde. Altijd weer een verassing wat eruit komt.

Plekken

Sjah. Kolven hoort echt bij mijn werkdag. Op werk heb ik iedereen op de hoogte gebracht van deze vaste tijden, en ook als ik voor werk ergens anders ben probeer ik die aan te houden. Lucky me; in mijn eerste weken dat ik aan het werk ben heb ik al op meerdere plekken gezeten. Wat dacht je van het archief? Grote open zaal in de hoek op een bankje? Een prive toilet met verwarming. Een zolderuimte op een ouderwetse stoel, en een kantoor met glazen deuren.. waar ook geen gordijnen zij ( op de bovenste verdieping van waar je collega’s werken). Enn.. heel luxe in een hotelkamer bij vd valk die ik mocht gebruiken tijdens een cursus. Petje af voor de service!
Persoonlijk heb ik er geen last van die wisselde plekken, open ruimtes en de kans dat er iemand binnenvalt.. alleen dat regelen he..

Regelen

Avond van te voren je tas inpakken. Alles moet erin zitten, anders kun je niet kolven. Kolfbh mee ( zelf gefabriceerd).. flesjes mee. Kolf mee. Koeltasje mee. Vest mee voor als je in een koude ruimte zit. En aankondigen dat je gaat kolven als je extern werkt. Vragen of er een ruimte is. Of de melk koud bewaard kan worden. De melk koud houden en koud thuis krijgen. Het tussendoor schoonmaken. De werkonderbreking.. maar dan heb je ook wat!

Plannen!!

Vooral op werk maar ook thuis ben je constant bezig met plannen om het kolven heen, en die melk he. Is er genoeg? Hoelang bewaar ik het? Lalala..

Kolfrecht

Als je borstvoeding geeft heb je in Nederland kolfrecht. Dit betekrnd dat je 25% van je werktijd in overleg in mag zetten om te kolven of live te voeden. Ideaal als je kindje dichtbij in de opvang zit, of je dichtbij bent. 25%, in mijn geval 2 uur per dag lijkt veel maar is het niet. Voor je goed en wel zit, ontspannen bent ( erg belangrijk!) En leeg bent ben je wel 35 minuten verder. Ik kolf 2 x per dag op werk en ga eerder weg. Hierdoor heefr Julian op de opvang minder melk nodig , ik breng hem zo laat mogelijk en haal hem zo vroeg mogelijk. Het scheelt een fles gok ik.Collega’s zijn op de hoogte. Bespreekbaar maken, niet overal gemakkelijk maar gelukkig op mijn werk wel. Iedereen is op de hoogte en niemand maakt er een punt van. Ik ben er trots op dat ik het kan en probeer dat ook uit te stralen. Kolven gaat ook voor mijn afspraken. Ik moet mijn tijden niet teveel aanpassen  aan werk maar andersom, mijn productie moet op peil blijven. Dat is belangrijk. En voor mijn collega’s; deze periode gaat over. Tot 9 maanden mag je dit doen onder werktijd. Daarna weet ik niet hoe ik het ga regelen of dat ik nog fanatiek zal blijven kolven. Wellicht in pauzes?

Zelfgemaakte kolfbh!

Wat zijn die handsfree kolven-bh’s duur zeg. Bah. Ik heb er zelf 1 gefabriceerd en het werkt echt supergoed! Bij de Primark heb ik zo’n strapless bh gekocht.. en er gaatjes ingemaakt ( klein) zo blijft mijn kolf mooi hangen! En heb ik mijn handen vrij. Heeeerlijk. En maar 3 euro. Zou er geld voor moeten vragen dit idee hahaha.
Hoe bevalt jullie het kolven? Tips? Zelf kreeg ik de tip om Kabouter feest thee te drinken van Pyramide. Thnx Zil.

  1 reactie

 1. Lori (Mama's Jungle) maart 7, 2017 at 11:00 pm Beantwoorden

  Helemaal leuk om te lezen, omdat het zo herkenbaar is. Ik kolf ook overal en nergens. Gelukkig vind ik dat zelf niet erg, eerder wel grappig.
  Die schelpen doe ik gewoon tussen die extra bandjes van een voedingsbh, dus dat klemt ook wel goed handsfree.
  Ik ben wel echt als de dood dat ik een kolfonderdeel vergeet mee te nemen ofzo, haha.
  En qua bewaren, ik heb soms van woensdag voor de maandag (verse melk bewaard in koelkast). Maar dat is wel de max.

Leave a Comment