20190523_162952Het is alweer even geleden dat ik een blog typte. Ik denk dat ik mezelf er geen tijd voor gun, want hoewel de tijd schaars is.. ik heb het wel steeds meer. Ik praat je bij over hoe het nu gaat. Van peuterspeelzaal, praten tot het samen slapen.

VVE

Toen Julian in November voor het eerst naar de PSZ was geweest, werden we vrijwel direct gewezen op het vve, het speciale traject waarbij je kindje meerdere dagdelen ( zo’n 4 per week) naar de peuterspeelzaal gaat, om zijn taalontwikkeling te stimuleren. Ik ben het er niet mee eens, maar 2 is blijkbaar de grens dat een kindje bepaalde dingen moet kunnen om “”gemiddeld” te zijn, en anders komt de term “achterlopen” al snel voorbij. Ons werd bij het CB gevraagd wat onze mening was, maakten wij ons druk? En om vrij kort te zijn: Nee. Het was overduidelijk dat Julian alles wel snapte, maar er geen woorden bij had. Het CB gaf ons de tijd, en alsof het uit de lucht kwam vallen begon Julian te praten. Vrij snel erna, en hij ging en gaat in een rap tempo vooruit. Toch een opluchting, en fijn om te weten dat je ouderinstinct best goed werkt! De vve is van de baan.

Peuterspeelzaal

Waar ik eerst niet moest denken aan Julian nog meer missen dan 2 dagdelen, is het nu wel jammer dat hij niet vaker naar de PSZ kan. Hij vind het er zo leuk, dat ik het nog niet kan bevatten als ik hem wegbreng. Mijn kleine jongen, die heel vrolijk naar binnen rent en doei mama zegt. Het voelt zo fijn, en zo onwerkelijk. We doen hem er echt een plezier mee. Een half jaar terug zou ik dit niet gelooft hebben, dat je kind je zonder jou kan vermaken was voor mij een sprookje, en die bestaan niet..
Of ik overweeg een andere activiteit voor hem te zoeken zonder ons? Mwah, wellicht bevalt de PSZ juist omdat het zo weinig is en goed te overzien is.  We zullen na de zomervakantie wel eens verderkijken. Ik ben nog steeds niet aan het werk, dus het moet niet.

Samen slapen

Het is weer een oplaaiend onderwerp. Zie het veel voorbij komen op Instagram bijvoorbeeld, en de meningen zijn sterk verdeeld. Ik ben duidelijk team samen slapen, vind je het niks? Prima, maar hou je respectloze mening voor je alstjeblieft, ik val jou ook niet lastig met mijn mening over hoe jij het doet.. leven en laten leven!
Julian slaapt nog steeds bij ons, of wij bij hem.. het is maar net hoe je het wil noemen. En ook krijgt hij nog borstvoeding. Niet als hoofdmaaltijd,  niet als we onderweg of buiten zijn, maar wel als “inslapertje”, en gedurende de slaapjes/nacht. Eigen keuze uiteraard, het is zo gegroeid en hij heeft er nog baat bij. Ieder slaapje slaap ik mee, nog steeds. Ik kan niet ontkennen dat ik steeds vaker denk aan hoe het anders kan, of het anders kan of dat het anders moet. Ik hang er soms in mijn hoofd wel een tijd aan. Nog 3 maanden… nog tot hij 2,5 is.. als hij straks zomervakantie heeft..

maar stiekem weet ik ook dat het in zijn eigen bed laten slapen ( het weigeren van borstvoeding en hem waarschijnlijk huilend moeten achterlaten) niet bij mij/ons past, en dat de overgang waarschijnlijk soepeler gaat lopen.. dat wil zeggen: we zien het wel en gaan erop verder als hij zelf aangeeft iets anders te willen. Of ik nu het gevoel heb dat ik het slecht doe? Mwah, iedereen twijfelt wel eens, maar we staan hier achter.

Zindelijk

Net zoals de rest van mijn opvoedskills en opvoedstijl: we zien het wel, no pressure. Maar we zijn al een jaar langzaam bezig met het potje introduceren. Hij gaat tegelijk met mij naar de wc , gaat er met kleren opzitten. Als ik zijn luier af doe en hem erop laat gaan plast hij 9 vd 10 x, en laatst heeft hij ook gepoept. Hij kan mij vertellen dat ik van hem verwacht dat ie het aangeeft als hij moet, zodat ik hem kan helpen.. dat snapt hij maar aangeven doet hij nog niet. Dus hij heeft nog lekker een luier om, en wie weet straks met mooier weer laat ik hem wat vaker zonder luier lopen. Ik ben er van overtuigd dat ook dit wel komt, de interesse .. en natuurlijk ben je er als ouder om het verder te stimuleren en begeleiden. Ik geloof niet in leeftijden, en de druk van moeten. Al heb ik natuurlijk de basisschool in mijn achterhoofd, en dan is zindelijk zijn wel heel belangrijk!

 

 

Wat is jouw mening over bovenstaande onderwerpen?

Tot de volgende blog!

Leave a Comment